Živnosť alebo s.r.o.?

07.09.2015 10:50

Živnosť a eseročka sú najrozšírenejšími formami podnikania. Veľa začínajúcich podnikateľov sa rozhoduje medzi týmito dvoma formami. Aby Ste sa mohli lepšie rozhodnúť, napísali sme pre Vás tento článok, v ktorom sme zhrnuli základné rozdiely.

 

Začiatok podnikania

Živnosť

Založenie živnosti je v porovnaní s eseročkou lacnejšie a jednoduchšie. Nepotrebujete žiadny vklad do podnikania. Náklady sú len na živnosti.

s.r.o.

Založenie eseročky je časovo aj finančne oveľa náročnejšie. K založeniu a následnému vzniku s.r.o. je potrebné množstvo dokumentov, k čomu sú potrebné odborné znalosti. Na zápis s.r.o. do obchodného registra je potrebné uhradiť súdny poplatok 330 EUR. Ďalšími nákladmi sú napríklad notárske overenia, vypracovanie dokumentov... Taktiež je potrebný vklad do základného imania a to minimálne 5 000 EUR.

 

Účtovníctvo

Živnosť

Môžete si viesť jednoduché účtovníctvo, ktoré je jednoduchšie a menej náročné ako podvojné účtovníctvo. Ďalšou možnosťou je viesť daňovú evidenciu. či uplatňovať paušálne výdavky v tomto prípade nemusíte viesť účtovníctvo.

s.r.o.

V eseročke nemáte na výber a musíte viesť podvojné účtovníctvo. Podvojné účtovníctvo je náročnejšie a bez potrebných znalosti nie je možné ho zvládnuť. Taktiež je spracovanie podvojného účtovníctva časovo náročné. Veľa firiem preto využíva služby externých účtovníkov na spracovanie účtovníctva, je to výhodnejšie ako zamestnávať na to špecialistu. Treba rátať s nákladmi na vedenie účtovníctva.

 

Odvody

Živnosť

Ak máte živnosť, tak v prvom roku nemusíte platiť odvody do sociálnej poisťovni. V ďalších rokoch to záleží od obratu, ale pravdepodobne budete platiť odvody do sociálnej poisťovni. Zdravotné poistenie si musíte platiť stále.

s.r.o.

V s.r.o. nemusíte platiť odvody do sociálnej poisťovni, ak Ste spoločník, konateľ a nemáte žiadny príjem.

 

Ručenie

Živnosť

SZČO ručí za svoje záväzky celým svojim majetkom aj osobným. To znamená, že ak nebudete schopný splácať svoje záväzky, tak Vám môže exekútor zobrať všetko.

s.r.o.

V eseročke ručíte za záväzky do výšky vášho nesplateného vkladu. V prípade, že eseročka nebude schopná splácať svoje záväzky, tak prídete o majetok, ktorý vlastní eseročka. Na Váš osobný majetok Vám nemôžu siahnuť. Tato forma podnikania je teda bezpečnejšia ako živnosť.

 

Dôveryhodnosť

s.r.o. je často pre obchodných partnerov, či banky dôveryhodnejšia ako živnosť. No nie je to pravidlo... Aj eseročku môže riadiť iba jedna osoba. Dosť záleží aj od oblasti, v ktorej chcete podnikať. Treba dobre zvážiť pre a proti.

 

V prípade akýchkoľvek otázok nám  napíšte.

 

 

Autor: Ing. Matej Krištín

Späť

Kontakt

MAT ekonomik s.r.o.

0902 218 522

© 2015 MAT ekonomik s.r.o. Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode