Živnosť alebo s.r.o.?

07.09.2015 10:50

Živnosť a eseročka sú nejrozšírenejšími formami podnikania. Veľa začínajúcich podnikateľov sa rozhoduje medzi tymíto dvoma formami. Aby Ste sa mohli lepšie rozhodnúť, napísali sme pre Vás tento článok, v ktorom sme zhrnuli základné rozdieli.

 

Začiatok podnikania

Živnosť

Založenie živnosti je v porovnaní s eserčkou lacnejšie a jednoduchšie. Nepotrebujete žiadny vklad do podnikania. Náklady sú len na živnosti.

s.r.o.

Založenie eseročy je časovo aj finančie oveľa náročnejšie. K založeniu a naslednému vzniku s.r.o. je potrebné množstvo dokumentov, k čomu sú potrebné odborné znalosti. Na zápis s.r.o. do obchodného registra je potrebné uhradiť súdny poplatok 330 EUR. Ďalšími nákladmi sú napríklad notárske overenia, vypracovanie dokumentov... Taktiež je potrebný vklad do zakladného ímania a to minimálne 5 000 EUR.

 

Účtovníctvo

Živnosť

Môžete si viesť jednoduché účtovníctvo, ktoré je jednoduchšie a menej náročné ako podvojné účtovníctvo. Ďalšiou možnostou je viesť daňovú evidenciu. či uplatonovať paušalne výdavky v tomto prípade nemusíte viesť účtovníctvo.

s.r.o.

V eseročke nemáte na výber a musíte viesť podvojné účtovníctvo. Podvojné účtovníctvo je naročnejšie a bez potrebných znalosti nie je možné ho zvládnuť. Taktiež je spracovanie podvojného účtovníctva časovo náročné. Veľa firiem preto využíva služby externých účtovníkov na spracovanie účtovníctva, je to výhodnejšie ako zamestnavať na to špecialistu. Treba rátat s nákladmi na vedenie účtovníctva

 

Odvody

Živnosť

Ak máte živnosť, tak v prvom roku nemusíte platiť odvody do socialnej poisťovni. V dalších rokoch to zaleži od obratu, ale pravdepodobne budete platiť odvody do socialnej poistovni. Zdravotné poistenie si musíte platiť stale.

s.r.o.

V s.r.o. nemusíte platiť odvody do socialnej poisťovni, ak Ste spoločník, konateľ a nemáte žiadny príjem.

 

Ručenie

Živnosť

SZČO ruči za svoje záväzky celým svojim majetkom aj osobným. To znamená, že ak nebudete schopný splácať svoje záväzky, tak Vám može exekútor zobrať všetko.

s.r.o.

V eseročke ručite za záväzky do výšky vášho nesplateného vkladu. V prípade, že eseročka nebude schopná splácat svoje záväzky, tak prídete o majetok, ktorý vlastní eseročka. Na Váš osobný majetok Vám nemôžu siahnuť. Tato forma podnikania je teda bezpečnejšia ako živnosť.

 

Dôveryhodnosť

s.r.o. je často pre obchodných partnerov, či banky doverihodnejšia ako živnosť. No nie je to pravidlo... Aj eseročku može riadiť iba jedna osoba. Dosť záleži aj od oblasti, v ktorej chcete podnikat. Treba dobre zvážiť pre a proti.

 

V prípade akychkoľvek otázok nám napíšte.

 

 

Autor: Ing. Matej Krištín

 

Späť

Kontakt

MAT ekonomik s.r.o.

0902 218 522

© 2015 MAT ekonomik s.r.o. Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode